Araştırmalara göre SSD kullanımı HDD kullanımını geçmiş olsa da, hala HDD kullanan insan sayısı oldukça fazla. Harddiskler mekanik bir yapıya sahip oldukları için birçok sebepten dolayı yavaşlayabiliyorlar. Bu nedenle harddisk hızlandırma işlemi kullanıcıların belirli dönemlerde ihtiyaç duydukları bir işlemdir. Eğer HDD'nin durumu çok kötü değilse, aşağıda paylaştığımız yöntemlerle bir nebze de olsa hızlanabilir.
İlginizi Çekebilir: Harddisk Ses Sorunu
Harddisk Hızlandırma (Adım Adım)
Harddisk mekanik bir yapıya sahip ancak hızlandırma çözümleri neredeyse tamamen yazılımsal. Bunun sebebi de harddisklerin içini açıp müdahale edememizdir. Açmış olsak dahi anakart gibi üzerine RAM takıp özelliklerini yüksetlebileceğimiz bir sistem yok ortada. Dolayısıyla harddiskiniz bozulduysa, mecburen yenisini almak durumunda kalırsınız. Yavaşlaması halinde de geçici çözüm olarak aşağıdaki yöntemler işinizi görebilir.
Eğer bilgisayar başlangıç hızını arttırmaya yönelik bir araştırma içerisindeyseniz, aşağıdaki yöntemlerin pek işe yaradığı söylenemez. Aşağıdaki yöntemler işletim sistemi başlatıldıktan sonra içeride yaptığınız tüm okuma ve yazma işlemlerini daha iyi hale getirebilmektedir.
HDD Hızlandırma Yöntemleri
Harddisk hızlandırma yöntemlerini baştan başlayıp sonuna kadar sabırla uygulayın. Sorunun kaynağı net olarak bilinmediği için birkaç yöntem uygulayıp geçmenin pek faydası olmayabilir. En iyisi tüm yöntemleri adım adım uygulamaktır, bu sayede hdd hızlandırma ihtimaliniz daha fazladır. Yöntemler Windows 10 işletim sistemi üzerinden verilmiştir. Yöntemlerin büyük bir kısmını aynı veya benzer yollarla diğer Windows sürümlerinde de uygulayabilirsiniz.
1. "Sürücüleri En İyi Duruma Getir" ile Harddisk Hızlandırma
- Başlat butonuna tıklayın ve "Bilgisayar" yazıp, karşınıza çıkan sonuca tıklayın.
- Sonrasında sol bölmede "Bu Bilgisayar" başlığı altında listelenen disklerden hızlandırmak istediğiniz diske sağ tıklayın.
- Ardından "Özellikler" seçeneğini seçin.
- Karşınıza gelen pencereden "Araçlar" bölmesini açın.
- "Sürücüleri en iyi duruma getir ve birleştir" başlığı altındaki "En İyi Duruma Getir" butonuna tıklayın.
- Açılan pencereden harddisk hızlandırma işlemi yapmak istediğiniz disk bölümünü seçin.
- Tekrar "En İyi Duruma Getir" butonuna tıklayın.
Dipnot: Bu işlem diskteki dosya boyutuna göre uzun sürebilir, aracı alta alarak işinizi yapmaya devam edebilirsiniz.
2. Sistem Dosyalarını Temizleyerek Harddisk Hızlandırma
- Tekrar yukarıda anlatıldığı şekilde disk özellikleri kısmını açın.
- Sonrasında "Genel" başlığı altında yer alan "Diski Temizle" butonuna tıklayın.
- Karşınıza gelen ekrandan silmek istediğiniz dosya türlerini seçin ve "Sistem dosyalarını temizle" butonuna tıklayın.
Uyarı: Silmekte tereddüt ettiğiniz dosyaları silmemenizi tavsiye ediyoruz. Eğer silecekseniz muhakkak kişisel verilerinizi yedekleyin.
3. Arka planda Çalışan Uygulama ve Hizmetleri Kısıtlayın
- Başlat simgesine tıklayın ve ardından ayarlar kısmına girin.
- Sonrasında ayarlar içerisinden gizlilik bölümüne geçin.
- Sol bölmede yer alan "Arka plan uygulamaları" kısmına tıklayın.
- Ardından sağ kısımda listelenen uygulamalar arasından, arka planda çalışmasını istemediklerinizi pasif duruma getirin.
4. Sanal Bellek Kullanımını İptal Etmek
Windows 10'da varsayılan olarak sanal bellek kullanılır. Sanal bellek, SSD'nin RAM gibi çalışması için tasarlanmış bir sistemdir. Harddiskler için uygun değildir ve yavaşlık sorunu ortaya çıkartmaktadır. Harddisk hızlandırma yöntemleri arasında dolaylı yoldan katkı sağlayan bu çözümü hemen uygulayın;
- Başlat simgesine basın ve sonrasında "Gelişmiş sistem ayarları" yazın.
- Karşınıza çıkan sonuca tıkladıktan sonra "Gelişmiş" sekmesi altında yer alan "Performans > Ayarlar" bölümüne girin.
- Daha sonra yeni pencereden tekrar "Gelişmiş" sekmesine geçin.
- "Sanal bellek" başlığı altından "Değiştir" butonuna tıklayın.
- "Tüm sürücülerde disk belleği dosya boyutunu otomatik yönet" kısmını devre dışı bırakın.
- Sonrasında "Özel boyut" kısmına gelin ve "Başlangıç boyutu" kutucuğuna 400MB, "En büyük boyut" kutucuğuna da 420MB yazın. Bu alan Windows işletim sisteminin karşılaştığımız hataları bize bildirebilmesi için gerekli olmaktadır. Önerilmese de isterseniz tamamen sıfırlayabilirsiniz.
- Değerleri girdikten sonra "Ayarla" butonuna tıklayın ve ardından "Tamam" butonuna tıklayın.
- Son olarak değişikliklerin kaydolması için bilgisayarınızı yeniden başlatın.
5. Harddiskinizde Fazlasıyla Boş Alan Bırakın
Harddisklerin doluluk oranı yavaşlamasının en önemli sebeplerinden birisidir. Tabi ki doluluktan kastımız, tıka basa olması. Yani %85-90 seviyelerinde dolmuş bir harddisk hissedilir boyutta yavaşlayacaktır. Mekanik bir yapıda olduğu için aranan dosyaları bulması daha uzun sürecektir, hata yapma ihtimali artacaktır. Mümkünse ikinci bir harddisk edinin veya büyük boyuta sahip bir SSD satın alın.
6. Görsel Efektleri Kaldırarak Performansı Arttırmak
PC harddisk hızlandırma ile birebir ilgisi olmasa da, bilgisayarınızın genel olarak hızlanması için bu adımı uygulamalısınız. Animasyonlar ve görsel efektler özellikle eski bilgisayarda mutlaka kapatılmalıdır. Kısıtlı sistem kaynakları buraya kullanılırsa, size kullanacak bir kaynak kalmayacaktır. Dolayısıyla kasma ve donma sorunları baş gösterecektir. Eski tip işlemci ve 2-4GB RAM'li bilgisayarlarda bu sorun sıklıkla görülebilir.
- Windows + R kısa yoluyla çalıştır uygulamasına erişin.
- Kutucuğa "sysdm.cpl" yazıp enter tuşuna basın. İsterseniz başlattan gelişmiş sistem ayarları yazarak aynı bölmeye ulaşabilirsiniz.
- "Gelişmiş" sekmesine gelin.
- "Performans" başlığından "Ayarlar" butonuna tıklayın.
- Seçenekler arasından "En iyi performans için ayarla" kısmını aktif konuma getirin ve "Tamam" butonuna tıklayın.
- Daha sonra "Özel" kısmına tıklayın.
- "Ekran yazı tipi kenarlarını düzelt" ve "Simgeler yerine küçük resimleri göster" kısmını aktif hale getirin. Daha sonra "Uygula" butonuna tıklayın.
Dipnot: Son maddedeki iki özelliği mutlaka aktif hale getirin. İlk özellik sayesinde yazılar daha net görünecektir, aksi takdirde Windows 10 Yazılar Bulanık sorunu yaşayabilirsiniz. İkinci özellik ise masaüstünde veya dosya sistemi üzerinde resim ve video dosyalarının küçük bir resime sahip olmasını sağlar. Aktif hale getirmezseniz tüm görsellerde sadece resim uygulamasının ikonunu görürsünüz.
7. Başlangıç Programlarını Kapatarak HDD Hızlandırma
HDD'ye kurulu bir Windows 10 işletim sistemi zaten başlangıç kısmında oldukça yavaştır. Bunun üzerine diğer uygulamalar bindiğinde açılış 2-3 dakikaları bulabilmektedir. Bu durumdan kurtulmak için aşağıdaki adımları uygulayın ve başlangıç uygulamalarını pasifleştirin.
- Başlat simgesine tıklayın ve "Başlangıç uygulamaları" yazın ve çıkan sonuca tıklayın.
- Sonrasında sağ bölmeden gereksiz bulduğunuz tüm uygulamaları pasif hale getirin.
8. Sistem Dosyalarını Onararak Bilgisayar Hızlandırma
Bozuk sistem dosyaları sistem işleyişini yavaşlatabilir. Sistem dosyalarını onarmak için basit çözümler bulunmaktadır. Bu çözümlerin harddisk hızlandırma konusunda direkt bir etkisi olmasa da, işletim sisteminin işleyişi düzeleceği için bilgisayarınızda hız artışı yaşanabilir.
- Başlat simgesine tıkladıktan sonra "cmd" yazın ve çıkan sonuca sağ tıklayarak "Yönetici olarak çalıştır" seçeneğine tıklayın.
- Uyarıdan evet'e tıklayın ve komut penceresi açıldıktan sonra aşağıdaki iki komutu sırasıyla girin.
- sfc /scannow yazın ve uygulanmasını bekleyin.
- Sonrasında da DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth komutunu girin.
9. Virüs Taraması Yaparak Bilgisayar Hızlandırma
Bilgisayarınızı hızlandırmanın diğer bir yolu sisteminizi kötü amaçlar için kullanan yani sistem kaynaklarını tüketen zararlı yazılımlardan kurtulmaktır. Standart bilgisayar kullanıcılarının bu konuda uygulayabilecekleri en etkili yöntem de, antivirüs programı ile tarama yapmaktır.
Tarama yaparken, "Hızlı" olmamasına yani "Tam" tarama olmasına dikkat edin. Uzun sürecektir ama daha iyi sonuç alırsınız.
İlginizi Çekebilir: Yazılım İçin İngilizce Şart Mı?
10. Gereksiz Programları Kaldırarak PC Harddisk Hızlandırma
Harddisk hızlandırma yöntemleri arasında, harddiski mümkün olduğunca boşaltmaktan bahsetmiştik. Bunu sadece kişisel dosyalarınızı silerek değil, aynı zamanda kullanmadığınız uygulamaları kaldırarak da yapabilirsiniz. Denetim masası veya ayarlar > uygulamalar bölümünden gereksiz olan tüm uygulamaları kaldırabilirsiniz.
Windows uygulamaları gibi yerleşik uygulamaları kaldıramıyorsanız bunun için üçüncü parti yazılımları kullanabilirsiniz.
11. Yazılımsal Temizliğin Yanı Sıra Fiziksel Temizlik
Harddisk hızlandırmaktan kastınız bilgisayarı hızlandırmaksa, kesinlikle dijital temizliğe önem vermeniz gerektiği gibi fiziksel temizliği de ihmal etmemelisiniz. Kasanın içerisi toz doldukça hava akımı yavaşlayacak, bileşenlerin ısısı artacaktır. Toz dolan fanlar düzgün çalışamayacak veya yeterli soğutmayı yapamayacaktır.
Bu nedenle bilgisayar kasanızı en azından 6 ayda, o da olmuyorsa senede bir kez temizliğini yapın. Temin edebiliyorsanız ve yeterli tecrübeniz varsa işlemcinizin termal macununu değiştirin.
HDD Hızlandırmak İçin Başka Yöntem Yok Mu?
Harddisk hızlandırma için en etkili çözüm harddisklerden uzak durmaktır :) Gerçekten durum bu şekilde. Günümüz teknolojisinde SSD ile HDD kıyaslanamayacak seviyede farklı hızlara sahiptir. SSD fiyatları da HDD fiyatlarına denk seviyeye geldiğine göre, SSD'ye geçiş yapmak son derece mantıklıdır. SSD'ye geçtiğinizde 1dk'da yapılan bazı işlemleri 10-15 saniyede yapabilirsiniz. Gün içerisinde 1 dakikalık 50 işlem yaptığınızı düşünün, ciddi bir zaman tasarrufu. Tabi ki yazı yazmak, web sitelerinde araştırma yapmak gibi basit işler için SSD şart denemez.
Windows 10 gibi yeni nesil bir işletim sistemi kullanıyorsanız HDD'ler pek uyum sağlayamıyor. Eğer HDD'de ısrarcıysanız, yazı yazmak gibi her ortamda yapılabilecek bir iş yapıyorsanız bir Linux dağıtımını kullanmayı deneyebilirsiniz. Çünkü Linux dağıtımları HDD'lerde hala çok stabil ve hızlı çalışmaktadırlar.
teşekkürler.
YanıtlaSilRica ederiz.
SilEmeğinize sağlık. Teşekkürler
YanıtlaSilRica ederiz User.
SilTeşşekkür ederim gayet faydalı olmuş :)
YanıtlaSilRica ederiz, yorumunuz için biz teşekkür ederiz :)
Sil